Spaghetti snijden: Kan dat eigenlijk wel?
september 11, 2024
Spaghetti is bijzonder lekker en behoort met recht tot de populairste gerechten in Italië. De pastasoort is inmiddels wereldwijd beroemd en wordt in talloze variaties geserveerd. Dat betekent ook dat er in de loop van de tijd veel manieren zijn bedacht om de maaltijd te eten. Van het in stukjes snijden van de spaghetti tot het gebruikmaken van speciale spaghettilepels de benaderingen verschillen sterk
Toch is er in de ogen van de Italianen slechts één manier om spaghetti op de juiste manier te eten: met een vork. We vertellen er meer over in deze blog.
Spaghetti snijden in Italië: een no-go
Spaghetti is een gerecht waar Italianen trots op zijn. Logisch dan ook, dat ze veel waarde hechten aan de manier waarop de pasta wordt gegeten. Hoewel het technisch mogelijk is om spaghetti te snijden, wordt het in Italië als een absoluut taboe beschouwd. Spaghetti is bedoeld om op een specifieke manier te worden gegeten: door de slierten om je vork te draaien. Het snijden van spaghetti wordt vaak gezien als een teken van onkunde en soms zelf ongepast gedrag volgens de Italiaanse eetregels.
Hoe je spaghetti hoort te eten in Italië
Wellicht is het je al eens opgevallen tijdens je bezoek aan Italië of in een Italiaanse restaurant dat je daar weinig mensen met een mes en vork aan de spaghetti ziet worstelen. Vaak zie je zelfs alleen de vork op tafel liggen. Misschien ben jij iemand die de spaghetti snijdt en denk je nu: “Is dat echt zo belangrijk?”
Ja, in Italië is de manier waarop je spaghetti eet een kwestie van etiquette en traditie. Je wordt verwacht dat je je spaghetti om de vork wikkelt. Dit kan in het begin wat lastig lijken, maar met wat oefening zul je merken dat het een efficiënte manier is om een goede hap pasta te nemen, zonder te knoeien. Ook het eten van spaghetti met een vork en een lepel, wat veel toeristen doen, is geen Italiaanse manier om het gerecht te eten.
Wil je meer weten over de Italiaanse culturen en gewoontes
Nu je weet dat je spaghetti in Italië niet kunt snijden, ben je wellicht benieuwd naar andere facetten van de Italiaanse eet- en cultuurgewoonten. Italië heeft een rijke en diverse cultuur die verder gaat dan alleen de keuken.
Bij Fai un Salto ben je aan het juiste adres voor hoogwaardige Italiaanse cursussen. Naast dat je de taal leert, krijg je ook inzicht in de rijke cultuur en tradities van Italië. Zo kom je achter nog veel meer unieke gewoontes die je nergens anders ziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van cappuccino drinken na 11 uur, wat ook bij de categorie no-go’s hoort. Meld je aan en ga binnenkort al aan de slag om de taal eigen te maken.