Italiaanse gewoontes: Geen cappuccino na 11 uur
september 16, 2024
De cappuccino is in Nederland vandaag de dag een van de populairste koffies. Misschien draait jouw eigen koffieapparaat ook wel overuren en geniet je ook na het avondeten nog van een welverdiende cappuccino. Maar hoe zit dat eigenlijk in het land van Oorsprong, Italië?
We kunnen er simpel in zijn: Cappuccino drinken na 11 uur in Italië is een no-go. Hoe dat zit en wat Italianen dan wél drinken in de middag, vertellen we in deze blog.
Cappuccino in Italië: Wat kan wél en wat kan niet?
In Italië wordt het als een ongeschreven regel beschouwd dat je geen cappuccino drinkt na ongeveer 11:00 uur in de ochtend. Waarom? In de ogen van Italianen is cappuccino meer een ontbijtdrankje, dat vaak samen met een zoet gebakje of een croissantje wordt gecombineerd.
En natuurlijk, je kunt op je vakantieadres in Italië gewoon nog genieten van een lekkere cappuccino. Of je een Italiaan in de middag aan de cappuccino gaat zien, is een andere vraag.
Wat drinken Italianen dan wel ná 11 uur?
In plaats van cappuccino, nemen Italianen in de middag en rondom het diner vaak een espresso. Als je deze zelf al eens hebt gedronken weet je dat hier geen melk aan te pas komt. De espresso is puur en krachtig, precies wat Italianen willen na een maaltijd of om energie op te doen.
De reden dat men in Italië koffie met melk in de middag weert, is eigenlijk heel logisch. wordt door Italianen als zwaar beschouwd en minder geschikt om later op de dag te drinken. Melkproducten zijn moeilijker te verteren, vooral na een maaltijd, waardoor het niet past in hun eetcultuur.
De oorsprong van cappuccino
In Nederland is de cappuccino inmiddels een begrip. Het schuimige koffiedrankje, perfect gebalanceerd tussen espresso, warme melk en melkschuim, wordt overal gedronken, van koffiezaken tot bij mensen thuis. Maar hoewel de cappuccino tegenwoordig sterk verbonden is met de Italiaanse koffiecultuur, ligt de oorsprong van dit populaire drankje niet helemaal in Italië.
De geboorte van de cappuccino gaat terug naar 1683, toen Marco da Aviano, een monnik uit de kapucijnenorde en vertrouweling van de heilige Romeinse keizer Leopold I van Habsburg, naar Wenen werd gestuurd. Daar kreeg hij een kop koffie aangeboden, die hij te bitter vond. Hij vroeg om melk toe te voegen, en de kleur van de koffie deed de Weense bewoners denken aan het bruine habijt van de kapucijnermonnik. Zo ontstond de naam “cappuccino.” Later namen de Italianen dit drankje over en maakten het een vast onderdeel van hun koffiecultuur, zoals we die vandaag de dag kennen.
Hoe zit dat met latte macchiato’s en cortado?
Nu je weet dat cappuccino’s na 11 uur een no-go zijn in Italië, vraag je je misschien af hoe het zit met andere koffiedrankjes zoals de latte macchiato en de cortado. Ook daar kunnen we kort zijn: Koffie met opgeschuimde melk wordt over het algemeen in de ochtend gedronken.
Meer leren over de Italiaanse cultuur en gewoontes
We hopen dat we je niet hebben afgeschrikt om toch die lekkere cappuccino te bestellen tijdens jouw ontspannen vakantie in Italië. Wat we wel hopen, is dat de Italiaanse cultuur een voorzet is om meer te leren over de lokale gewoontes en tradities.
Bij Fai un Salto ben je aan het juiste adres voor hoogwaardige Italiaanse cursussen. Naast dat je de taal leert, krijg je ook inzicht in de rijke cultuur en tradities van Italië. Zo kom je achter nog veel meer unieke gewoontes die je nergens anders ziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat je geen spaghetti mag snijden, wat ook bij de categorie no-go’s hoort. Meld je aan en ga binnenkort al aan de slag om de taal eigen te maken.