Pasen in Italië: Zo wordt het gevierd
februari 18, 2025
Pasen is na Kerst het een na grootste religieuze feest van het jaar en markeert de opstanding van Christus, een gebeurtenis die door het hele land wordt herdacht. Net als in Nederland wordt Pasen over meerdere dagen gevierd.
Het feest heeft een bijzondere betekenis voor de Italianen, ook als een moment om samen te komen met familie en vrienden. In deze blog vertel ik je graag meer over de unieke paastradities in Italië.
Zo wordt Pasen gevierd in Italië
Pasen wordt anders gevierd dan in Nederland. Toch zien Italianen het Paasfeest redelijk hetzelfde als Nederlanders, als een ‘extra lang weekend’. Vergeleken met kerst is het een minder relevant feest, maar het neemt niet weg dat er het een en ander wordt georganiseerd. In Italië zeggen we ook wel: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” = Kerst met je ouders, Pasen met wie je maar wilt.
In Italië worden doorgaans 4 dagen gevierd:
1. Pasen begint zondag de week ervoor al
In Italië begint de Paasviering al op Palmzondag, de zondag voor Pasen. Deze dag herdenkt de intocht van Jezus in Jeruzalem en wordt in heel Italië met veel toewijding gevierd. Op deze zondag in Italië is het gebruikelijk dat families samenkomen, waarbij kinderen die al niet meer thuis wonen vaak terugkeren naar hun ouderlijk huis.
2. Goede Vrijdag
Waar we in Nederland vaak weinig doen op Goede Vrijdag, is deze dag in Italië juist van grote religieuze betekenis. Goede Vrijdag markeert de kruisiging van Jezus, een belangrijk moment. In diverse steden in Italië zie je straten verlicht met fakkels, om het proces van Jezus zijn dood uit te beelden. Om middernacht hoor je vervolgens kerkklokken die de wederopstanding

3. Paaszondag
Paaszondag zelf is het hoogtepunt van de paasvieringen. Deze dag noemen ze in het Italiaans Pasqua, het feest dat het einde van de lange vastenperiode markeert. Dit wordt gevierd met onder meer gekleurde eieren, colomba cake in de vorm van een duif en natuurlijk: chocolade-eitjes. Voor kinderen zijn er zelfs grote chocolade eieren met speelgoed. Denk aan de Kinder eieren zoals wij die kennen. Wil je zelf ook zo’n lekker chocolade ei? Dan zit er voor volwassenen vaak een mooie armband of ketting in het ei.
4. Paasmaandag
Pasquetta, in het Nederlands de “maandag van de Engel”, is een dag waarop Italianen traditiegetrouw genieten van de lente en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Daar waar het voor veel Nederlanders vooral een extra vrije dag is, vieren Italianen de dag wat uitbundiger. Vaak worden er kleine tripjes gepland of wordt er gepicknickt met vrienden.
Welke paastradities zijn er nog meer in Italië?
Het mooie aan de Italiaanse cultuur is dat Pasen in iedere stad of regio anders wordt gevierd. In de basis lijken de principes op elkaar, maar elke regio heeft zijn eigen unieke tradities en rituelen die het paasfeest tot een bijzonder moment maken. We benoemen een aantal van die bijzondere Paastradities:
Paastradities in Rome
Denk bij bijzondere paastradities bijvoorbeeld aan Rome, waar jaarlijks door de Paus een Paasmis, de Urbi et Orbi, wordt gehouden. Tijdens deze mis, die om 12 uur ‘s middags plaatsvindt vanaf het balkon van de Sint-Pieter, wordt onder meer bedankt voor de Nederlandse bloemen.
De stad Rome is tijdens Pasen gevuld met pelgrims en toeristen, die niet alleen voor de mis komen, maar ook om de vele religieuze processies en vieringen te ervaren die in deze periode plaatsvinden.
Paastradities in Piëmont
In de provincies Asti en Cuneo in Piëmont komt Pasen tot leven met tal van festiviteiten: diverse evenementen, openluchtfeesten en historische toneelstukken. Een bijzondere traditie is de Cantè j’euv, waarbij groepen jongeren al zingend van boerderij naar boerderij trekken om eieren te vragen. In Romagnano Sesia vindt een van de meest indrukwekkende vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus plaats. Een paasvoorstelling die tot de bekendste van heel Italië behoort.
Paastradities in Florence
In Florence vindt jaarlijks een spectaculaire paastraditie plaats: Lo Scoppio del Carro, oftewel “de explosie van de kar”. Na de paasdienst in de beroemde Duomo trekken vlaggenzwaaiers en trompettisten door de straten om de komst van een prachtig versierde wagen aan te kondigen.
Rond het middaguur verzamelt zich een grote menigte op de Piazza del Duomo om het hoogtepunt van deze traditie te aanschouwen: Een mechanische witte duif, ‘vliegt’ vanuit de kathedraal naar de kar om deze te ontsteken. Wat volgt is een indrukwekkend schouwspel van vuurwerk en kleurrijke explosies. Een aanrader om eens mee te maken!
Meer weten over de Italiaanse cultuur?
De Italiaanse cultuur heeft vele charmes, tradities en gewoontes. Logisch dan ook, dat de cultuur je aandacht trekt. Bij Fai un Salto ben je aan het juiste adres voor hoogwaardige Italiaanse cursussen, waarbij we ook rekening houden met de vele tradities van het land.
Zo kom je achter nog veel meer unieke gewoontes die je nergens anders ziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tradities tijdens kerst of oud en nieuw? Door de cursussen bij Fai un Salto ontdek je niet alleen de Italiaanse taal, maar leer je ook de rijke culturele achtergronden. En die zijn zeker de moeite waard!