Kerst in Italië: zo wordt het gevierd
december 28, 2024
“Buon Natale”, oftewel, fijne kerstdagen! Ook in Italië is kerst een traditie die diep geworteld is in de cultuur en het dagelijks leven. Het is een tijd van familie, religie en vooral lekker eten. De feestdagen beginnen hier al op 24 december, met de ‘Vigilia di Natale’, waarna er de volgende dag wordt getafeld met een feestelijke lunch.
In deze blog vertellen we je meer over de vele gewoontes en tradities die de Italianen koesteren tijdens de kerstperiode.
Kerst in Italië, hoe ziet dat eruit?
Een Italiaanse kerst is niet zo makkelijk om te omschrijven. Dat komt doordat het in verschillende regio’s op een andere manier wordt gevierd. Toch is het het belangrijkste feest van het jaar, waardoor er flink wordt uitgepakt. Met name qua eten! Reken maar dat je genoeg te eten krijgt, zowel met het ontbijt als tijdens het diner.
Kijken we naar de onderlinge verschillen qua tradities, dan zien we dat de viering van Kerst in een stad als Rome anders is dan in Napels of het Platteland van Sicilië. Zo staan de steden vaak in het teken van kerstmarkten, terwijl in Napels de nadruk ligt op het maken van indrukwekkende kerststallen. De grootste kerstboom? Die vind je in Gubbio, Umbrië.
Een Italiaanse kerst of een Nederlandse kerst? De verschillen
Kerst in Italië verschilt ten opzichte van de kerst zoals wij Nederlanders kennen. Het grootste verschil? In Italië wordt Kerstmis gevierd op 25 december, net als in Nederland. Maar de Italianen vieren ook “Santo Stefano” op 26 december, wat in Nederland minder bekend is. Dit is een officiële feestdag in Italië, gewijd aan de heilige Stefanus.
Wat deze dag extra bijzonder maakt, is dat de 26e vaak wordt gezien als een dag om tijd door te brengen met de familie van de vader of de man, terwijl de 25e december vaak bedoeld is om met de familie van de moeder of de vrouw te zijn. Tegelijkertijd is in Italië juist kerstavond een stuk populairder dan in Nederland.
Wat wordt er geserveerd met kerst in Italië?
Je kunt beter vragen wat Italianen niet serveren met kerst! De feestdagen staan in Italië bol van het eten, zowel visgerechten als hartige hapjes. Vooral baccalà, zeebaars en zeevruchten doen het goed. Op kerstdag zelf is de tafel vaak met vleesgerechten en pasta’s. Voorbeelden van gerechten die je dan ziet zijn tortellini in bouillon of een stevige lasagne, als voorgerecht!
Tijdens het hoofdgerecht serveren veel Italianen vleesgerechten zoals cotechino of arrosto, en bij de desserts kun je panettone of pandoro verwachten. Vergeet ook de wijn en de linzen niet.
Meer weten over de Italiaanse cultuur?
De kerstdagen zijn uitstekende voorbeelden van de vele rijke tradities en gewoonten die de Italiaanse cultuur kenmerken. Vind je deze cultuur ook zo warm, interessant en gastvrij? Bij Fai un Salto ben je aan het juiste adres voor hoogwaardige Italiaanse cursussen. Naast dat je de taal leert, krijg je ook inzicht in de rijke cultuur en tradities van Italië. Ik laat je zien hoe de Italianen kerst vieren, speel spellen in kerst thema met je en laat je pandoro en torrone proeven!
Zo kom je achter nog veel meer unieke gewoontes die je nergens anders ziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele tradities tijdens oud en nieuw? Meld je aan en ga binnenkort al aan de slag om de taal eigen te maken.