Italiaanse boekenclub: Ontdek de veelzijdige verhalen van onze literatuur

december 13, 2023

Een leesclub is een unieke methode om de Italiaanse taal te verbeteren en tegelijkertijd op ontdekkingsreis te gaan door een selectie aan boeken die de Italiaanse literatuur uitbeelden. Bij Fai Un Salto gaan we in 2024 dieper in op een viertal prachtige boeken van erkende schrijvers en schrijfsters in de Italiaanse literatuur.

In deze blog gaan we dieper in op de 4 boeken die tijdens de bijeenkomsten zullen worden besproken. Daarnaast benoemen we de voordelen van de leesclub en gaan we dieper in op de diverse aspecten van de Italiaanse literatuur die deze boeken belichten.

Maar eerst: Een kennismaking

In onze eerste bijeenkomst samen zal alles in het teken staan van een kennismaking. We leren elkaar kennen en spreken over ieders voorliefde voor de Italiaanse taal, cultuur en literatuur. Vervolgens neem ik jullie mee langs de verscheidenheid aan boeken die we zullen gaan lezen en bespreken.

Na het delen van onze liefde voor alles wat Italiaans is, neem ik jullie mee op een ontdekkingsreis langs de diverse boeken die de literatuur vormgeven. Van meeslepende verhalen tot diepgaande romans, de selectie belicht de veelzijdigheid van de Italiaanse literaire wereld.

Boek 1: “L’incontro” van Michela Murgia

De tweede bijeenkomst zal gaan over het boek “L’incontro” van Michela Murgia. We duiken diep in het verhaal en bespreken de nuances van Murgia’s vertelkunst. Wat heeft dit boek voor ons betekend? Welke elementen hebben ons geraakt? Door het gesprek met elkaar aan te gaan leren we de beweegredenen van Murgia kennen en verbreden we de horizon van de Italiaanse literatuur.

Boek 2: “Le tre del mattino” van Gianrico Carofiglio

Onze literaire reis gaat in de tweede bijeenkomst verder met “Le tre del mattino” van Gianrico Carofiglio. We onderzoeken de personages, analyseren de plot en werpen een blik op Carofiglio’s stijl. De bijeenkomst biedt een gelegenheid om elkaar verschillende interpretaties te ontdekken en dieper in te gaan op de artistieke keuzes van deze bijzondere auteur.

Boek 3: “La tigre e l’acrobata” van Susanna Tamaro

Tijdens deze zomerse bijeenkomst verkennen we de betoverende wereld van “La tigre e l’acrobata” van Susanna Tamaro. We bespreken de symboliek, de emotionele impact en de kunst van Tamaro’s schrijven. Een bijzonder boek met ontzettend veel verhalen.

Boek 4: “Gli scaduti” van Lidia Ravera

De laatste bijeenkomst is gewijd aan “Gli scaduti” van Lidia Ravera. We reflecteren op de reis die we hebben gemaakt door de diverse Italiaanse literatuur en bespreken diepgaand de beweegredenen en thema’s van Ravera. Het is hét moment voor een gezamenlijke conclusie en het delen van persoonlijke hoogtepunten. We blikken daarnaast ook terug op de andere 3 boeken en delen onze persoonlijke leerlessen.

Wil jij ook op ontdekkingsreis door de Italiaanse literatuur?

Het leren van de Italiaanse taal door middel van een boekenclub biedt een unieke en educatieve benadering om je de Italiaanse taal eigen te maken. Indien je een gepassioneerde liefhebber bent van de Italiaanse taal, cultuur of literatuur, mag deze boekenclub niet onopgemerkt aan je voorbijgaan.

Voor deelname aan de boekenclub is het noodzakelijk dat je minimaal een taalniveau van B2 beheerst. De boeken zijn namelijk afgestemd op dit niveau, en tijdens de bijeenkomsten wordt uitsluitend in Italiaans gesproken. Elke bijeenkomst heeft een duur van 90 minuten en wordt gehouden op een vrijdag, van 18.00 tot 19.30 uur. De deelnamekosten voor de Boekenclub bedragen €125,- (exclusief boeken), en het aantal beschikbare plaatsen is beperkt tot 6 deelnemers.

Verbreed je Italiaanse taalkennis en je interesse voor deze mooie cultuur tijdens de boekenclub lessen bij Fai un Salto. Lees meer over de boekenclub, bekijk de data voor de bijeenkomsten, of meld je aan, via deze link.