De relevantie van de cultuur, tradities en gewoonten bij het leren van een nieuwe taal

mei 13, 2024

Wanneer je een taal wilt leren, is het niet alleen belangrijk om de grammaticaregels en vocabulaire te begrijpen, maar ook om de culturele context, de tradities van het land en de gewoonten van de mensen die de taal spreken te leren kennen. 

Ieder aspect van een samenleving, zoals de normen, waarden, sociale gebruiken en geschiedenis, vindt zijn weerspiegeling in de taal die mensen spreken. Bijvoorbeeld, beleefdheidsvormen, begroetingen, taboes, en zelfs humor kunnen sterk variëren van cultuur tot cultuur en hebben directe invloed op hoe een taal wordt gebruikt en begrepen. We vertellen er in deze blog graag meer over.

Cultuur en traditie als sleutel voor het leren van de taal

Een taal gaat hand in hand met de achterliggende cultuur en tradities. Wanneer je een nieuwe taal wilt leren is het dan ook sterk aan te raden om je onderdompelen in de rijke schat aan culturele en traditionele aspecten die deze taal omringen. Dit betekent niet alleen het bestuderen van grammaticaregels en woordenschat, maar ook het verkennen van de gebruiken, feesten, en sociale normen die deel uitmaken van het dagelijks leven van de sprekers van de taal. 

Op deze manier begrijp je de gedachte achter specifieke uitdrukkingen en nuances. Een voorbeeld: In Italië is men doorgaans minder direct dan in Nederland, waardoor communicatie vaak meer indirect en subtiel is. Dit komt tot uiting in de taal, waarbij Italianen vaak gebruikmaken van figuurlijke uitdrukkingen en metaforen om hun boodschap over te brengen. Bijvoorbeeld, in plaats van rechtstreeks te zeggen “ik begrijp het niet”, zou een Italiaan kunnen zeggen “mi gira la testa” (letterlijk vertaald: “mijn hoofd draait”). 

Tips bij het leren van een nieuwe taal op basis van de cultuur

Om een nieuwe taal zo goed mogelijk eigen te maken is kennis van de achterliggende cultuur een waardevolle troef. We benoemen enkele tips om de cultuur en tradities in je leerproces te integreren: 

1 – Verdiep je in de cultuur van de taal: Bestudeer niet alleen de taal zelf, maar duik ook in de rijke geschiedenis, tradities, en normen en waarden van de taalgemeenschap. Lees boeken, luister naar de muziek en vraag naar persoonlijke verhalen en ervaringen van native speakers. Of breng indien mogelijk een bezoek aan het land om de cultuur in levenden lijve te ervaren. 

2 – Verdiep je in feestdagen en tradities: Leer over de belangrijkste feestdagen en tradities van de taalgemeenschap. Dit helpt je niet alleen om de culturele kalender te begrijpen, maar ook om de waarden en geschiedenis van de cultuur beter te waarderen.

3 – Kijk documentaires en series: Documentaires bieden vaak diepgaande inzichten in verschillende aspecten van de cultuur, zoals geschiedenis, kunst, politiek en sociale kwesties. Series daarentegen bieden een levendige kijk op het dagelijks leven, waardoor je wordt ondergedompeld in de taal en de gebruiken van de taalgemeenschap. Door regelmatig naar documentaires en series te kijken, verbeter je niet alleen je taalvaardigheid, maar ontwikkel je ook een beter begrip van de culturele nuances en contexten. 

4 – Neem deel aan culturele activiteiten: Doe mee aan culturele activiteiten zoals dans, muziek, kunst en ambachten die typisch zijn voor de doeltaal. Dit biedt niet alleen een leuke en interactieve manier om de cultuur te ervaren, maar kan ook je taalvaardigheid verbeteren door middel van praktische oefeningen en sociale interactie.

Italiaans leren? Kies voor Fai Un Salto

Heb je altijd al Italiaans willen leren? Met Fai Un Salto aan je zijde leer je op een efficiënte wijze deze prachtige taal kennen. Wij bieden dynamische taalcursussen inclusief concrete voorbeelden en interactieve oefeningen die je helpen om de Italiaanse taal snel onder de knie te krijgen. Hierbij hechten wij veel waarde aan de cultuur, tradities en gewoonten van Italië, waardoor je niet alleen de taal leert, maar ook een dieper begrip ontwikkelt van de Italiaanse levensstijl en mentaliteit. 
Wil je meer weten over onze taalcursussen, boekenclub of de gratis taaloefeningen die we aanbieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We staan graag voor je klaar.